maanantai 27. toukokuuta 2019

Kipa-päähineen käyttö kuuluu Saksaan

Saksan hallituksen edustaja Felix Klein oli pari päivää sitten 25.5.2019 kehottanut juutalaisia miehiä välttämään uskonnollisen kipa-päähineen käyttöä julkisilla paikoilla lisääntyneen juutalaisvastaisuuden takia. Klein toimii antisemitismin valvonnasta vastaavana komissaarina.

"En voi suositella juutalaisille kipan käyttöä kaikkina aikoina ja kaikkialla Saksassa", Klein oli sanonut lehtihaastattelussa.

Juutalaisvaltio Israelin presidentti Reuven Rivlin oli sitten lausunut tiedotteessaan, että hän pöyristyi syvästi Kleinin kommentista:

"Emme koskaan alistu, emme koskaan laske katsettamme ja emme koskaan reagoi antisemitismiin tappiomielialalla. Odotamme ja vaadimme, että liittolaisemme toimivat samalla tavalla."

Klein oli seuraavaksi todennut, että hänen kommenttinsa oli ollut provokatiivinen. Hän sanoi halunneensa aloittaa keskustelun juutalaisten turvallisuudesta Saksassa: "Tietenkin uskon, että Saksassa ei pidä olla alueita, jonne juutalaiset tai muiden vähemmistöjen jäsenet eivät voisi mennä."

Sittemmin on käynyt niin, että saksalaislehti Bild kehottaa saksalaisia osoittamaan solidaarisuutta juutalaisia kohtaan käyttämällä juutalaismiesten kipa-päähinettä.

Tämä kehotus on minusta oikein ja kaunista. Yle toteaa ao. uutisartikkelissaan, että Saksan sisäministeriön mukaan antisemitististen rikosten määrä kasvoi viime vuonna viidenneksellä. Ja viitaten ilmeisesti Der Spiegelin väittämään esittää, että yhdeksässä tapauksessa kymmenestä rikoksien takana olisivat "äärioikeistolaiset".

Itse olen ymmärtänyt, että Saksassa viranomaiset merkitsevät kaikki ne antisemitistiset rikokset "äärioikeistolaisten" piikkiin, joista ei ole saatu selville, kuka on oikeasti syyllinen.

Tämä on kyllä linjassa sen kanssa, että Saksa on tehnyt parhaansa, jotta maahan muuttaisi antisemitististä väestöä ulkomailta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti