sunnuntai 6. kesäkuuta 2021

Valko-Venäjän diktatoriseen presidenttiin voitaisiin kohdistaa lujia, vaikuttavia toimia

Kuulemma Valko-Venäjän diktatorisen presidentin Lukašenkan, vai miten se kirjoitetaankin, äskettäinen toimi reittilennolla olleen matkustajalentokoneen pakottamisesta alas pommiuhkauksen varjolla, jotta hänen kätyrinsä saisivat pidätettyä poliittisen opposition edustajan, oli herättänyt suurta vihastusta, ja sitä on laajalti pidetty huonona siirtona.

Professoriheppu nimeltä Alan Riley (miehen kansalaisuutta ei kerrota uutimessa) on sitä mieltä, että länsivaltojen on hänen mukaansa reagoitava tilanteeseen voimakkaasti, koska pelissä on niiden omienkin kansalaisten turvallisuus ja henki, kun sääntömääräistä maailmanjärjestystä tuolla tavalla rikotaan.

Mies hahmottelee: "Länsi voisi tukea täysimittaisen hallintorakenteen luomista presidentti Tsihanouskajan ympärille mukaan lukien presidentinhallinto, parlamentti ja ministeriöt. Sille muodostuisi oikeus myöntää passeja ja se saisi diplomaattisen tunnustuksen muun muassa EU:n jäsenvaltioilta, EU:lta itseltään, Britannialta ja Yhdysvalloilta". Tsihanouskaja oli tosiasiallisesti voittanut Valko-Venäjän edelliset vuonna 2020 järjestetyt presidentinvaalit.

Tsihanouskajan hallinnon rahoitus voisi Rileyn mukaan ensi vaiheessa perustua lännessä jäädytettyihin Lukašenkan hallinnon varoihin ja osin myös maan rajojen ulkopuolella asuvien noin 1,5 miljoonan valkovenäläisen maksamiin vapaaehtoisiin veroihin.

Riley myös toteaa, että maassa ei ole oligarkkiluokkaa toisin kuin Venäjällä, vaan ainoastaan Lukašenkan perhe ystävineen. Joten tehtävästä tulisi helpohko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti