perjantai 10. syyskuuta 2021

Presidentti Bidenia on pilkattu videomainoksessa antautumispäälliköksi

Kuulemma Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia on pilkattu digitaalisilla alustoilla näytetyssä  videomainoksessa antautumisjohtajaksi. Videon takana on maan edellistä presidenttiä Donald Trumpia tukeva Save America -järjestö.

Video liittyy presidentti Donald Trumpin (virassa vuosina 2017-2021) tekemään sopimukseen Yhdysvaltain asevoimien vetäytymisestä Afganistanista. Trump oli tehnyt sopimuksen islamilaisen Taleban-sortojärjestön kanssa. Vetäytyminen oli ollut jo varsin pitkällä, kun kuluvan vuoden 2021 tammikuun 20. päivänä Biden astui presidentinvirkaan. Kuulemma presidentti Trump ei ollut siirtymäkauden aikana noudattanut hyvää tapaa toimittaa tietoja hallituksen toimista ja tärkeistä tiedustelutiedoista seuraajalleen.

Ja niin siinä kävi, että kun Yhdysvallat oli vetänyt joukkonsa ja ilmavoimansa tukemasta Afganistanin hallituksen joukkoja, näiden vastarinta romahti Talebanin joukkojen edessä, jotka vain viikkojen aikana valtasivat koko maan.

Qatarin pääkaupungissa Dohassa viime vuoden helmikuun 29. päivänä Yhdysvallat ja Taleban-järjestö olivat allekirjoittaneet nelisivuisen rauhansopimuksen, jonka perusteella Yhdysvaltain asevoimat vetäytyisivät Afganistanista ja Taleban-järjestö pistäisi kuriin Yhdysvaltoja vastaan toimivat terroristit. Sopimukseen kuului myös maininta sodan afganistanilaisten osapuolten välisistä neuvotteluista sekä tulitauosta sopimisesta. Mutta nämä kohdat jäivät toteuttamatta.

Presidentti Bidenin olisi ollut vaikea enää kuluvana vuonna 2021 pysäyttää vetäytymistä, koska asiasta oli sovittu Talebanin kanssa. Ja koska Yhdysvaltain kansa on ollut lopen kyllästynyt koko sotaan.

Yli 30 vuotta sitten Neuvostoliitto oli hävinnyt edellisen Afganistanin sodan. Nyt Yhdysvalloille kävi samalla lailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti