perjantai 24. syyskuuta 2021

Kanadassa poltettiin Asterix- ja Tintti-sarjakuvia väärämielisinä ”sovitteluseremoniassa”

Kuulemma Kanadassa on jokin aika sitten polteltu Asterix- ja Tintti-sarjakuvia väärämielisinä "sovitteluseremoniassa". Asialla oli maan kaakkoisosassa sijaitsevan lähinnä englanninkielisen Ontarion provinssin 30:sta ranskankielisestä koulusta vastaava toimielin.

Seremonialla oli ollut tarkoitus osoittaa sovinnollisuutta ja avoimuutta korvaamalla koulujen hyllyissä kirjoja, jotka olivat vanhentuneita ja jotka esittivät maan alkuperäiskansoista eli intiaaneista ja eskimoista kielteisiä mielikuvia.

Lisäksi hyllyistä poistettiin noin 5.000 kirjaa. Joukossa oli romaaneja, tietosanakirjoja sekä sarjakuvia.

Kirjojen polttaminen oli tapahtunut jo vuonna 2019, mutta tapaus tuli julkisuuteen vasta äskettäin Radio Canadan paljastuksen myötä. 

Poltettu oli 30 kirjaa ja lopuksi kirjoista jääneet tuhkat oli ripoteltu puiden lannoitteiksi.

Samalla, kun pääministeri Justin Trudeau oli sanonut, ettei ole hänen asiansa kertoa, miten alkuperäiskansojen pitäisi asiat kokea, hän kuitenkin tuomitsi kirjojen polttamisen.

Saksalainen runoilija Heinrich Heine (1797-1856) oli sanonut jotain kirjojen polttamiseen liittyen. Lausuma oli kuulunut näin:

Se oli vasta alkusoittoa – missä poltetaan kirjoja, poltetaan lopulta myös ihmisiä.

Tuo on siis Heinen näytelmästä Almansor (vuodelta 1821).

Natsit olivat tavanneet polttaa kirjoja. "Väärää mieltä" olevien kirjojen poistaminen kierrosta on melko tavallinen käyttäytymistapa totalitaristisille ja autoritaarisille hallinnoille. Natsit polttivat myöhemmin myös ihmisiä.

Muuten olen sitä mieltä, että vaikka minkään maan tai alueen hallinnolla ei ole ihmisoikeuksiin perustuvaa oikeutta polttaa kirjoja, niin silti ihminen saa niin halutessaan polttaa omistamiaan kirjoja. Siis jos olet ostanut kirjoja tai saanut niitä lahjaksi, niin saat niin halutessasi polttaa ne. Mutta älä rupea poistamaan kirjoja koko yhteiskunnasta. Se olisi perverssiä.

Voit myös niin halutessasi käydä lukemassa blogikirjoitukseni Sananvapaudesta. Lisäksi, jos haluat tukea sananvapautta maassamme, sinun kannattaa liittyä vaikkapa Electronic Frontier Finlandin jäseneksi. 

PS. Sittemmin Kanadassa on järjestetty pääministerin määräämät ennenaikaiset parlamenttivaalit. Liberaalit säilyi vaaleissa suurimpana puolueena, mutta epäonnistui tälläkin kertaa saavuttamaan enemmistöä parlamenttiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti