maanantai 25. lokakuuta 2021

Fasismi näyttää vetävän puoleensa Venäjän johtajaa Putinia

Kuulemma Valdai-keskustelufoorumilla viime viikolla puhuneen Venäjän diktatorisen presidentin Vladimir Putinin kerrotaan raottaneen oman poliittisen ajattelunsa taustoja. Erityisen läheisiksi Putin kertoo kokevansa edesmenneet venäläisfilosofit Ivan Iljinin (1993–1954) ja Nikolai Berdjajevin (1874–1948).

Näistä kahdesta henkilöstä vuodesta 1922 Saksassa ja Sveitsissä elänyt Iljin oli inhonnut Neuvostoliiton järjestelmää, mutta ihaillut Benito Mussolinin Italiaa ja pitänyt väkivaltaa oikeutettuna keinona edistää poliittisia tavoitteita. Hän oli ollut pahoillaan siitä, että fasismi oli syntynyt Italiassa eikä Venäjällä.

Natsien vuonna 1933 tapahtunutta valtaannousua Saksassa Iljin oli tervehtinyt ilolla. Adolf Hitler oli hänen mielestään toiminut oikein syrjäyttäessään oikeusvaltiojärjestelmän. Samoin kuin Mussolini, myös Hitler toteutti hänen mukaansa historiallista missiota, joka oli yksinomaan puolustuksellinen. Iljinin puolustukseksi on kuitenkin sanottava, että hän ei hyväksynyt natsien rotuoppia. Toisaalta tämän mukaanhan Iljin olisi ollut ali-ihminen, mikä selittää seikan kyllä hyvin.

"Kun venäläissotilaat saivat Ukrainalle kuuluvan Krimin valtaamiseksi annettuja liikekannallepanokäskyjä tammikuussa 2014, kaikille Venäjän korkea-arvoisille virkamiehille ja alueiden kuvernööreille lähetettiin Iljinin Tehtävämme-kirja. Kun venäläisjoukot olivat miehittäneet Krimin ja parlamentti äänesti sen liittämisestä Venäjään, Putin siteerasi perusteluissaan Iljiniä", Yalen yliopiston historian professorin Timothy Snyder toteaa. 

Nikolai Berdjajev taas näyttää olleen jossain määrin Ivan Iljiniä täysipäisempi yksilö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti