torstai 26. syyskuuta 2019

Minäkin voisin olla kansanryhmää vastaan kiihottaja

Kuulemma Perussuomalaisten kansanedustajaa Sebastian Tynkkystä epäillään "kiihottamisesta kansanryhmää vastaan", ja asia etenee syyteharkintaan. Esitutkinta on saatu valmiiksi.

Periaatteessa minäkin voisin olla syytteessä tuollaisesta. Tai riippuu tietysti ihan siitä, mitä "kansanryhmää vastaan kiihottamisella" tarkoitetaan. Käsittääkseni syyllistyminen kyseisen lainkohdan mukaiseen nk. perusmuotoiseen kiihottamiseen ei edes tarkoita sitä, että ihminen olisi tosiasiassa kiihottanut kansanryhmää vastaan. Vasta rikoksen törkeä muoto on varsinaista kansanryhmää vastaan kiihottamista. Tosin Suomen laki on eri mieltä asiasta kanssani. Suomen lain mukaan tuhma ja löysä puhe voivat olla myös kansanryhmää vastaan kiihottamista.

Jos punaisia päin käveleminen tai voitonmerkin näyttäminen olisi laissa määritelty kansanryhmää vastaan kiihottamiseksi, niin ehkä syyte nostettaisiin Tynkkystä vastaan niissäkin tapauksissa.

Sama pätee tietysti minuunkin.

Itse käsitän kansanryhmää vastaan kiihottamisen eri lailla kuin Suomen laki. Käsitän sen sillä lailla, että jos ihminen kehottaa väkivaltaan tai syrjintään johonkin kansanryhmään kuuluvia ihmisiä vastaan, esim. natseja, lestadiolaisia, sosialidemokraatteja tai muslimeita, niin se olisi kansanryhmää vastaan kiihottamista.

Mutta jos taas vain puhuisi tuhmasti tai jopa räävittömästi jostain kansanryhmästä, niin se ei olisi minun kirjoissani kansanryhmää vastaan kiihottamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti