torstai 18. helmikuuta 2021

Poptähti Rihannan Ganesha-jumalaa kuvaava riipus aiheutti pahennusta uskovaisissa ja heidän myötäjuoksijoissaan

Kuulemma poptähti Rihanna on pitänyt kaulassaan suurta timantein koristeltua riipusta, joka kuvaa Intiassa monien rakastamaa norsunpäistä hindujumala Ganeshaa.

Tämä on herättänyt suurta vihastusta, ja sitä on laajalti pidetty huonona siirtona. Tai siis hinduyhteisössä on esiintynyt tätä suurta vihastuneisuutta. Ja ilmeisesti monet länsimaiset puolestaloukkaantujatkin ovat olleet kovasti raivoissaan tai ainakin pahoillaan hindujen loukattujen uskonnollisten tunteiden puolesta.

Kuulemma kyse on epäkunnioituksesta. Ja monen länsimaisen myötäjuoksijan mielestä kyse on myöskin kulttuurisesta omimisesta. Kulttuurinen omiminen on mm. sitä, että joku ei-länsimainen ihminen käyttää länsimaiseen tieteeseen ja siihen perustuvaan tekniikkaan perustuvia hyödykkeitä. Se on myös sitä, että neekeri käyttää tukassaan rastoja. Rastat ovat kreetalainen keksintö.

Minusta uskovaisten, ja tämä pätee myös uskovaisiin hinduihin, tulee opetella sietämään uskonnollisten tunteidensa loukatuksi tulemista. Ei minusta tarvitse hyväksyä sellaista. Mutta sietäminen olisi merkki jo siitä, että kyse ei olisi lässytyspaskoista.

Minusta ei voida yhteiskuntaa perustaa sille, että kaikkein helpoimmin loukkaantuvien ihmisten pillien mukaan tanssitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti