maanantai 27. kesäkuuta 2022

Kahden Kiinan tarina

Kahden Kiinan tarina alkoi vuonna 1949, kun kommunistit voittivat Kiinan sisällissodan. Hävinnyt osapuoli eli Kiinan tasavalta pakeni Taiwanille, ja siitä pitäen nämä kaksi Kiinaa ovat olleet erillisiä valtioita.

Manner-Kiinassa sijaitseva nk. Kiinan kansantasavalta on pitänyt aiken aikaa tavoitteenaan Kiinan jälleenyhdistymistä. Samaa ollaan periaatteessa kannatettu Taiwanin puolella, vaikkakin Taiwanin 1990-luvulla tapahtuneen demokratisoitumisen myötä maassa nykyään elää myös äänestäjiä, jotka periaatteessa olisivat valmiita hyväksymään maansa tosiasiallisen "itsenäistymisen", jossa siis on kysymys siitä, että Taiwan jaktaisi omaa elämäänsä välittämättä jälleenyhdistymisen haaveesta.

Kuulemma manner-Kiina ei kuitenkaan epäröi aloittaa sotaa, jos Taiwan julistautuu itsenäiseksi. Manner-Kiinaa diktatorisesti vuonna 1949 tapahtuneesta perustamisestaan lähtien hallinnut kommunistinen puolue sanoo kuitenkin mielipiteensä olevan: "Taiwan on Kiinan Taiwan".

Yhtä hyvin voitaisiin tietenkin sanoa, että manner-Kiina on Kiinan manner-Kiina.

Tämä on vain minun mielipiteeni, mutta minusta Taiwan edustaa tätä nykyä koko Kiinaa enemmän kuin manner-Kiina, koska se on demokratia, kun taas manner-Kiina on diktatuuri, jossa kansalaisten mielipiteet eivät poliittisessa päätöksenteossa juurikaan paina.

PS. Lisäksi kuulemma naissukupuolen edustajat ovat Taiwanissa rynnänneet maanpuolustuskursseille Venäjän aloitettua suurhyökkäyksensä Ukrainaan helmikuun 24. päivänä Jeesuksen vuonna 2022. Sota on taiwanilaisille terveellinen muistutus siitä, että oman maansa turvallisuuteen ja puolustuskykyyn voi jokainen itse vaikuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti