tiistai 30. lokakuuta 2018

Tulisiko Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tuomita valkoinen nationalismi?

Viime lauantaina Yhdysvaltain Pittsburghissa "valkoihoinen" ihmispaska oli tehnyt isommanoloisen terrori-iskun synagogaan.

Monet kaupungin asukeista ovat nyt sitä mieltä, että maan presidentti Donald Trump ei ole tervetullut kaupunkiin ennen kuin on tuominnut valkoisen nationalismin.

Jos valkoisella nationalismilla tarkoitetaan sellaista nationalismia, joka katsoo Yhdysvaltain kuuluvan ainoastaan "valkoihoisille", niin tietenkin sellainen on tuomittavaa. Ja presidentti Trumpin olisi mielestäni hyvä selkeästi artikuloimalla tuomita sellainen ajattelu.

Mutta Yhdysvaltain tulisi mielestäni tuomita myöskin Saudi-Arabia. Sen tulisi pakottaa Saudi-Arabia sallimaan uskonnonvapaus ja nutistamaan ääriajattelu, joka on näihin päiviin asti ollut melko olennainen osa islaminuskoa. Vasta sitten saudiarabialaiset ovat vapaita, kun maassa vallitsevat demokratia ja oikeusvaltio ja yksilönvapaudet ovat voimassa. Muslimien tulee hyväksyä muslimien oikeus kääntyä pois islamista ja musliminaisten oikeus avioitua ei-muslimin kanssa ja heidän tulee luopua pyhän sodan opistaan "vääräuskoisia" vastaan.

Olen iloinen, jos Mekassa joskus sijaitsevat kirkko, synagoga, buddhalainen temppeli ja ahmadilaisten moskeija rinta rinnan.

Nykyisellään islam kuitenkin on ksenofobian korkea veisu.

Yhdysvaltain presidenteillä on muutenkin ollut taipumus vaatia demokratiaa vain sellaisiin maihin, joiden kanssa Yhdysvalloilla ei ole hyvät suhteet. Muistamme varmaan "ihmisoikeuspresidentti" Jimmy Carterin lämpimät suhteet Iranin diktaattoriin shaahiin. Ja muistamme varmaan sen, että presidentti George Bush vanhempi lähetti Yhdysvaltain asevoimat miehittämään Panaman silloin, kun maan diktaattori, siihenastinen Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n agentti, oli ruvennut Yhdysvaltain kannalta liian omapäiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti