tiistai 30. lokakuuta 2018

Yhdysvalloissa Washingtonin osavaltiossa kansanäänestys puoliautomaattiaseita koskevan lainsäädännön muuttamisesta

Ylen sivuilla julkaistun uutisartikkelin mukaan yhdysvaltalaisen Paul Kramerin poikaa Williä oli ammuttu yhdessä muiden lukiolaispoikien kanssa. Kolme heistä sai surmansa, mutta Will selvisi hengissä huolimatta siitä, että oli saanut rynnäkköase AR-15:stä luodin keuhkoonsa.

AR-15 on muunnelma M-16-rynnäkkökivääristä. Se eroaa siitä siten, että sillä pystyy ampumaan vain yksittäislaukauksia, kun taas M-16:lla pystyy ampumaan myös sarjatulta.

Ja nyt Paul Kramer on mukana puuhaamassa aselainsäädännön uudistusta Washingtonin osavaltioon, jossa järjestetään 6. marraskuuta Herran vuonna 2018 kansanäänestys aiheesta kongressivaalien yhteydessä.

Kramer ei kuitenkaan ole mikään aseiden vastustaja, vaan haluaa vain saada jotain järkeä lainsäädäntöön. "Washingtonissa kuka tahansa voi kävellä aseliikkeeseen ja tulla sieltä muutaman minuutin kuluttua ulos AR-15 kädessään. Se on väärin", Kramer puhahtaa.

Kansanäänestyksessä kysytään puoliautomaattisten aseiden ostoikärajan nostamisesta 18:sta 21:een ja sitä, että puoliautomaattiaseen ostaja käy koulutuksessa ja myös takaa aseensa turvallisen säilyttämisen.

Mielestäni nämä ovat järkeviä vaatimuksia.

Puoliautomaattiaseet eli itselataavat yhdestilaukeavat aseet ovat siis sellaisia aseita, joilla pystyy ampumaan vain yksittäisiä laukauksia eli ei siis pysty ampumaan sarjatulta, mutta ase kuitenkin jokaisen laukauksen jälkeen lataa itse ammuspesään uuden luodin. Ja sen jälkeen joutuu painamaan uudestaan aseen liipaisinta, jos haluaa ampua uuden laukauksen.

Ylen uutisartikkelissa aseliikkeen omistaja Tiffany Teasdale sanoo puolestaan: "Mielestäni ongelma ei ole nykyisessä laissa vaan sen toimeenpanossa. Vaarallisia henkilöitä ei tarkkailla riittävästi. Valtaosa aseiden ostajista on lakia noudattavia kunnon kansalaisia, joita kansanäänestys syyllistää."

Nainen menee mielestäni jossain määrin liian pitkälle tässä mielipiteessään. Kyse kun on kansanäänestyksessä vain siitä, että tehdään hieman vaikeammaksi vaarallisille hulluille saada haltuunsa vaarallisempia aseita.

Yksitoimisia kivääreitä saavat sitä paitsi varmaan jatkossakin ostaa alle 21-vuotiaat Washingtonin osavaltiossa. Yksitoimiset aseet ovat sellaisia aseita, joilla joutuu tekemään latausliikkeen jokaisen laukauksen jälkeen.

Mutta hyväksyn minäkin ajatuksen, että vaarallisenoloisia henkilöitä tarkkailtaisiin enemmän.

PS. Ja tämän piti olla blogi, jossa julkaisen lyhyehköjä blogimerkintöjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti