torstai 14. marraskuuta 2019

Arbeit macht frei -kyltti anniskeluliikkeen ulkoseinällä, no-no

Kuulemma Päijät-Hämeen maakunnan Kärkölässä sijaitsevan Tankki-anniskeluravintolan ulkoseinällä on roikkunut liikkeen valonimikyltin lisäksi Auschwitzin tuhoamisleirin pääportin yläpuolella ollutta Arbeit macht frei -kylttiä jäljittelevä kyltti. Tämä on herättänyt suurta vihastusta, ja sitä on laajalti pidetty huonona siirtona.

Auschwitzissa natsit fyysisesti tuhosivat toisen maailmansodan aikana 1,1-1,5 miljoonaa ihmistä, ennen kaikkea juutalaisia, mutta myös muita ihmisiä. Auschwitzissa kuoli niin juutalaisia kuin poliittisia vankeja, vastarintaliikkeiden jäseniä ja sotavankeja monista eri maista. Vangit kuolivat nälkään, pakkotyöhön, sairauksiin, teloituksiin, ja vuodesta 1942 alkaen myös kaasutuksen uhrina. Kaasutus toimitettiin Zyklon-B:n avulla, jossa on kysymys vetysyanidista, joka salpaa solujen kyvyn käyttää happea hyödykseen.

Juutalaisyhteisöön kuuluvan yksityishenkilön mielestä anniskeluravintolan kyltin teksti on juutalaisten häirintää, ja hän vaatii yhdenvertaisvaltuutetulta toimenpiteitä asian suhteen.

Itse pitäisin kylttiä varsin huonon maun osoituksena. En kuitenkaan ole vakuuttunut siitä, että sen pitäisi olla laiton.

Jos  anniskeluravintolan pitäjä onnistuu pitämään kiinni pahennusta herättävästä kyltistään, niin on kuitenkin vaarana, että uusnatsit alkavat laajemmin joukoin kokoontua siellä. Viimeistään tällainen voisi saada toteutumaan em. juutalaisyhteisön jäseniin kohdistuvan häirinnän.

Toisaalta voi olla niinkin, että liikkeen pitäjä kertoo kyltillään yksinkertaisesti sen, miten hän kohtelee asiakkaitaan.

2 kommenttia:

  1. Natsismiiń liittyvät tunnukset ja muut holokaustiin liittyvät natsisymbolit tulis kieltää myös Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paitsi historiallisissa elokuvissa yms. Ja samalla pitää olla kieltämättä muita hakaristisymboleita.

      Poista