tiistai 14. heinäkuuta 2020

Venäjän naisliiton puheenjohtaja Sateenkaari-jäätelöstä, sukupuolisesta suuntautumisesta ja hakarististä

Kuulemma Perustuslain muutoksia valmistelevassa kokouksessa Venäjän naisliiton puheenjohtaja Jekaterina Lahova oli ilmaissut Venäjän diktaattorille presidentti Vladimir Putinille huolensa siitä, että Sateenkaari-nimisellä jäätelöllä on huonoja vaikutuksia lasten seksuaaliseen suuntautumiseen ja että kyseessä on seksuaalivähemmistöjen piilomainonta. Sateenkaari-lippu on sukupuolivähemmistöjen ja periaatteessa myös tasa-arvon tunnuslippu.

Lahova oli kommentoinut myös näin:
Minulla on kielteinen suhtautuminen symbolina niin sateenkaareen kuin hakaristiinkin, joka onkin onneksi nykypäivänä kielletty merkki. Mutta monta vuosisataa sitten tämä fasistinen merkki merkitsi vaurautta, hedelmällisyyttä ja niin edelleen.
Olen itse käsittänyt, että sateenkaari-symboliikalla ei ole minkäänlaista vaikutusta lasten sukupuoliseen suuntautumiseen. Käsittääkseni tieteen kanta on, että yksilön seksuaalinen suuntautuminen syntyy jo ennen syntymää. Tätä ihmisen sisään silloin kirjoitettua taipumusta on mahdottoman vaikea muuttaa jälkikäteen.

Olen myös käsittänyt, että hakaristi ei ole fasistinen merkki. Fasistien tunnuksena sen sijaan oli muinaisten roomalaisten fasces eli kirves, joka on sijoitettu vitsakimpun sisään. Liktorit kantoivat fascesia Rooman valtakunnan aikoina korkeiden virkamiesten edellä. Fascesista on myös tullut italian kielen fasismia tarkoittava sana fascismo.

Itse olen myös ymmärtänyt, että buddhalaiset sen enempää kuin hindut ja jainalaisetkaan eivät korvaansa lotkauta puheille hakaristin periaatteellisesta pahuudesta, koska se on ollut heidän uskonnollinen symbolinsa jo melko pitkään. Jos Venäjän valtio on kieltänyt maan buddhalaisilta hakaristin käytön, niin on se melko törkeätä.

Suomen ilmavoimat myös oli omaksunut hakaristin tunnuksekseen vuonna 1918, kun ruotsalainen kreivi Eric von Rosen lahjoitti lentokoneen Suomen hallituksen joukoille eli valkoisille Suomen sisällissodan aikana. Kone oli ollut miehen lentokoulun kone, mutta siivissä ollut koulun tunnus oli korvattu von Rosenin henkilökohtaisella onnenmerkillä, sinisellä hakaristillä. Tämä symboli sijoitettuna valkoiseen ympyrään määrättiin asevoimien lentokoneiden tunnukseksi vuoden 1918 maaliskuussa. Suomessa on käytetty 1900-luvulla ja oikeastaan kautta aikojen hakaristia aivan muussa kuin natsistisessa tarkoituksessa.

Adolf Hitler kopioi myöhemmin eli ilmeisesti vuonna 1920 hakaristitunnuksen omaan poliittiseen käyttöönsä ja väitti sen olevan vanha germaaninen symboli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti