sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Sri Lankan terrori-iskujen tekijöiden motiiveihin liittyen

Sri Lankassa on tapahtunut lähes 200 henkeä vieneet terrori-iskut kirkoissa ja turistien suosimissa luksushotelleissa. Näyttää siltä  että syyllisiä iskuihin olivat luultavasti ihmiset, joiden motiivit ovat islamilaiset.

Tässä onkin sopiva sauma käsitellä hieman islamia.

Islam on uskonto ja poliittinen oppijärjestelmä, jonka perusti 600-luvulla jKr. Arabian niemimaalla eräs Muhammad, jota hänen seuraajansa ovat siitä pitäen nimittäneet profeetaksi.

Tämä Muhammad tiesi, että lähes kukaan ei vapaaehtoisesti ryhdy muslimiksi tai ole muslimi, joten jotain tarvitsi tehdä.

Niinpä hän keksi pyhän sodan eli sen, että muslimit käyvät aseellista sotaa koko muuta maailmaa vastaan aina siihen asti, kun muslimit hallitsevat koko maailmaa. Sodan ollessa käynnissä ei-muslimeita saa kohdella aivan kuten haluaa. Heitä saa murhata ja raiskata ja heistä saa tehdä orjia ja seksiorjia. Ja kun joku ei-muslimien asuttama alue on saatu muslimien hallintaan, niin alkuasukkaita saa ja tulee kohdella huonosti, jotta he ennen pitkää tajuavat kääntyä islamiin.

Ilmaisu "islam on rauhan uskonto" viittaa siihen muslimien toivomaan tilanteeseen, että muslimit joskus hallitsisivat koko maailmaa. Sitä ennen on käynnissä muslimien aseellinen pyhä sota.

Profeetta sääti myös, että islamia ei saa jättää kuolemantuomion uhalla.

Hän sääti myös, että häntä itseään eikä islamin pyhää kirjaa Koraania ei saa kritisoida kuolemantuomion uhalla. Hän sääti myöskin, että muslimien Jumalaa Allahia ei saa pilkata eikä kritisoida kuolemantuomion uhalla.

Koska islam on sisältämillään kuolemantuomioukaaseilla tehnyt islamin kritisoimisen sekä islamin jättämisen käytännössä erittäin vaikeaksi, nykyään monet uskonnottomat tai muuten islamin jättäneet joutuvat esittämään olevansa muslimeita. Myös ahmadilaiset ja alaviitit joutuvat esittämään olevsnsa muslimeita. Monet kurdit ovat käytännössä uskonnottomia, mutta heidänkin voi olla hengenvaarallista jättää islam virallisesti.

Monet ovat paenneet länsimaihin muslimeita, mutta lännessä asuu nykyään monia muslimiperheeseen syntyneitä, joista osa on valmis vainoamaan luopioita.

Nykyään islamilaiset maat eivät yleensä virallisesti ole käymässä pyhää sotaa ei-muslimeita vastaan. Tämä johtuu toki osittain maallistumisesta, mutta vielä enemmän siitä, että islam sallii väliaikaisen tulitauon tilanteessa, jossa islamilainen yhteisö on liian heikko käydäkseen pyhää sotaa.

Arabialaisen ja islamilaisen kulttuurin tuntija professori Jaakko Hämeen-Anttila on aina valmis toteamaan, että profeetta Muhammad on pyhä hahmo islamissa. Hän varmaankin on yhtä valmis sanomaan, että Jeesus on pyhä hahmo kristinuskossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti