tiistai 1. marraskuuta 2022

Jos EU haluaa irti Kiinasta, sen on nieltävä katkera kalkki

Kuulemma jos Euroopan unioni haluaa irti manner-Kiinasta, sen on nieltävä kaivospöly ja kaivettava litium ylös maasta ihan itse.

Me olemme tosiaan ulkoistaneet ympäristö- ja saasteongelmat manner-Kiinalle halutessamme litiumia ja muita harvinaisia maametalleja, joita ilman nykyaikaiset akut eivät kovin hyvin toimi.

Se vaatii monen vuoden määrätietoisen ja pitkäjänteisen työn, jos haluamme riippuvuuden kommunistisen puolueen diktatorisesti hallitsemasta manner-Kiinasta vähenevän.

Litiumin kaivaminen eurooppalaisesta maaperästä toki tekee sitten akuista myöskin aikaisempaa kalliimpia, mutta se hinta varmaankin meidän kannattaa maksaa. Korkeiden ympäristö- ja ihmisoikeusstandardien noudattaminen maksaa.

Toinen asia on sitten se, että kaikki maailman litium ei edes riitä länsimaiden kuljetuskaluston sähköistämiseksi. Pitäisi saada kehitettyä uudenlaisia, halvempia akkutyyppejä.

Toinen pitkän ajan kehitysrupeama, johon meidän on ryhdyttävä, on sen keksiminen, millä lailla uusiutuvilla energianlähteillä tuotettava sähkö voidaan suhteellisen halvalla säilöä. Tuulivoima kun on sattumasähköä, eli silloin kun ei tuule, niin ei tuule. Pitäisi saada jossain vaiheessa aikaiseksi keino säilöä tuulivoiman tuottamaa sähköä tuulettomia päiviä ja vuorokaudenhetkiä varten.

Tosin en tiedä, onko kumpikaan ongelmista kunnolla ratkaistavissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti