maanantai 19. heinäkuuta 2021

Muhammad-pilapiirroksesta tunnettu taiteilija Kurt Westergaard on kuollut

Kuulemma profeetta Muhammad -pilapiirroksestaan tunnettu tanskalainen taiteilija Kurt Westergaard (1935-2021) on kuollut, ja 86 vuoden kypsässä iässä vieläpä.

Viimeiset vuotensa mies oli elänyt poliisin suojeluksessa. Suojelun tarve oli johtunut siitä, että mies oli tehnyt Hannu Salamat. Eli loukannut jonkun joukon pyhiä tuntoja.

Tämä joukko oli nyt perinteistä islamia kannattavat ihmiset. Perinteinen islam perustuu oletetusti 600-luvulla jKr, Arabian niemimaalla eläneen profeetta Muhammadin opetuksiin ja elämäntapaan. Tämä Muhammad oli ollut varsin väkivaltainen mies esim. Jeesukseen tai Siddhartha Gautamaan verrattuna.

Perinteisen islamin mukaan islamia ei saa kritisoida, profeetta Muhammadia ei saa asettaa millään lailla kyseenalaiseksi, ja Koraania ei saa kritisoida. Ja lisäksi uskonsuunnan piirissä ei pidetä kovin suotavana sitäkään, että sen profeetasta tehdään kuvia.

Perinteistä islamia kannattaa ilmeisesti sata prosenttia islamilaisen yhteistyöjärjestön OIC:n jäsenvaltioista. Tämän voi päätellä siitä, että ihmisoikeuksien sijaan OIC kannattaa profeetta Muhammadin versiota ihmisoikeuksista.

Kurt Westergaard oli syyllistynyt ainoastaan siihen, että hän oli piirtänyt pilakuvan profeetta Muhammadista vuonna 2005 Jyllands-Posten -lehteen. Hänen henkeään siitä syystä uhanneet muslimit ovat luultavasti ihmisperseitä. Tai sellaisen vaikutelman itsestään ovat he ainakin halunneet antaa.

Elä ja anna muiden elää, on minun mielestäni kannatettava ajatus.

Mutta jotta totuus ei unohtuisi, on olemassa myöskin suhteellisen väkivallattomia muslimeita. He joko eivät pidä profeetta Muhammadiin uskomista kovin tärkeänä taikka uskovat, että melkein koko muu islamilainen yhteisö on siinä väärässä, kun se uskoo profeettansa tehneen pyhän sodan käskystä yleisen periaatteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti