keskiviikko 26. helmikuuta 2020

Miksi äänestäisin Bernie Sandersiä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa

Kuulemma Yhdysvaltain Demokraattisen puolueen presidentinvaalien esivaaleissa, joiden kautta valitaan puolueelle ehdokas, "maltillisemmat" ehdokkaat ovat varoitelleet, että Bernie Sanders on liian radikaali – so. liian vasemmistolainen ja demokraattinen – voittaakseen istuvan presidentin Donald Trumpin vaaleissa tänä kuluvana Jeesuksen vuonna 2020.

Itse luulen kuitenkin, että Sandersilla on mahdollisuudet lyödä presidentti Trump. Tämä johtuu siitä, että hänellä on paljon innokkaita kannattajia, kuten herra Trumpillakin on. Tämä kova ydin voi lopulta kääntää vaalit Sandersin eduksi, jos Demokraattinen puolue valitsee hänet ehdokkaakseen. Varsinkin kun ei herra Trumpkaan ole mikään poliittisen keskustan ehdokas.

Ainoa huono puoli miehessä ehdokkaana on hänen ikänsä 78 vuotta (ja 79 vuotta, jos hän astuu presidentinvirkaan ensi vuoden 2021 tammikuussa).

Itse kannatan ihmiskasvoista nationalismia, kuten Syyrian kurditkin. Sanders luultavasti ei pidä itseään nationalistina. Kuitenkin, jos minulla olisi hankittuna Yhdysvaltain kansalaisuus, niin luultavasti silti äänestäisin häntä, jos hän olisi ehdokkaana.

Tämä johtuu siitä, että Sandersin kannattama hyvinvointivaltio on sellainen idea, jota minäkin kannatan. Hyvinvointivaltio on varsin hyödyllinen kapistus tavalliselle kansalaiselle. Yhdysvallat taas on nykyään hyvä lähinnä sen eliitille. Ja toiseksi, Yhdysvallat on täysin erilainen tapaus kuin Suomi, koska maa perustuu ennen kaikkea siihen, että sen alkuperäisasukkailta on viety maat ja mannut ja maan rikkaudet.

Valitettavasti en ole Yhdysvaltain kansalainen.

...
PS. 28.2.2020. Ja Ilta-sanomissa julkaistui artikkeli, jossa käsitellään sitä, mihin Bernie Sanders sijoittuisi Suomen puoluekentässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti