tiistai 19. lokakuuta 2021

Afrikan tähti on kiva peli

Helsingin yliopiston maantieteen opiskelijat olivat pukeutuneet tässä kuussa opiskelijatapahtumassa Afrikan tähti -lautapelin pelinappuloiksi, timanteiksi ja rosvoiksi. Kuulemma saksalainen maantieteen vaihto-opiskelija oli pitänyt tapahtumaa järkyttävänä ja rasistisena ja oli tietenkin kertonut siitä sosiaalisen median tileillään. Ja kohu oli valmis. Viime viikonloppuna. Tissit.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta oli pyytänyt tietenkin anteeksi ko. tapahtumaa. Ja myöhemmin täsmentänyt lausuntoaan sanomalla:

Pyydämme anteeksi, toimintamme ei ole riittävän antirasistista. Meillä on töitä tehtävänä niin kauan kuin kaikilla yhteisömme jäsenillä ei ole yhtä turvallista olla, opiskella ja elää opiskelijaelämää.

Antifasismi on osittain synonyymi fasismille. Ainakin siinä mielessä kuin se suhtautuu sananvapauteen.

Ja kuulemma Afrikan tähti oli sopivasti uudistettu tänä vuonna. Siinä ei enää näy rosvoja, jotka olivat tähän asti olleet valkoisia. Uudistaminen oli tehty pelin 70-vuotisjuhlan kunniaksi. Peli oli siis julkaistu vuonna 1951, jolloin Afrikan kartta oli ollut toisenlainen.

Uudistetussa pelissä ei näy enää myöskään lannevaatteisiin pukeutuneita neekereitä.

Pelin oli kehittänyt Kari Mannerla. Kiitos, Kari.

Uussuomalainen kurditaustainen Seida Sohrabi oli omasta puolestaan lausunut kolumnissaan, että yhteiskunnissa, joissa vapauksia rajoitetaan, asiat ovat huonommin ja siksi hän suhtautuu kriittisesti kaikkeen sellaiseen, jossa kielletään asioita.

Myöskään somalialaistaustainen Jama Jama ei ymmärrä puolestaloukkaantuvaa Afrikan tähti -keskustelua:

– Ihan älytöntä, siinä ei ole mitään rasistista. Se on mahtava peli, joka päinvastoin lisää ymmärrystä toisesta kulttuurista ja maanosasta.

– Aika negatiivisesti saa katsoa maailmaa, jos haluaa nähdä siinä jotain rasistista, Jama hiljenee ja muistuttaa rosvojenkin olevan pelissä valkoihoisia.

Koulunkäynninohjaajana toiminut Jama myöskin toteaa:

– Olen monet kerrat pelannut lasten kanssa sitä. Oli ihana nähdä, kun lapset hymyilivät pelatessaan ja oppivat uutta.

– Olen joskus sanonutkin leikillä, että minä olen Afrikan tähti ja sillä tavalla halunnut murtaa huumorin keinoin tiettyjä rajoja, että ylipäätään uskalletaan vielä vitsailla asioista.

...Minäkin olen tuota mokomaa pelannut lapsena.

PS. Ja kuulemma Helsingin yliopiston virallinen kanta on yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioista vastaavan varadekaanin Samuli Siltasen lausunnon mukaan, että Afrikan tähti on käytännössä rasistinen peli.

...

PS. 20.10.2021: On esitetty epäily, että Helsingin yliopisto olisi keijotettu sen sijaan, että kohu olisi alun perinkään perustunut oikein mihinkään. Keijotus-termi liittyy vihapuhepoliisinakin tunnetun Keijo Kaarisateen metodeihin. Nimimerkki Kaarisade on Twitterissä matkinut poliisin virassa omia poliittisia mielipiteitään julkituovia poliisiviranomaisia. Kaarisade on myös onnistunut jollakin aliaksellaan saamaan omia mielipidekirjoituksiaan julki valtamediassa. Muistan itse kirjoituksen, jossa hän varoitti "homonationalistisesta gangsterismista".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti