maanantai 16. elokuuta 2021

Talebanin valtaa Afganistanissa kannattaisi nimittää jippiikivajännäksi

Taleban-niminen islamilainen sotilaallisesti järjestäytynyt opiskelijaliike oli hallinnut Afganistania vuosina 1996–2001. Tänä aikana maassa oli voimassa islamin 600-luvulla jKr. Arabian niemimaalla perustaneen profeetta Muhammadin elämäntapaan ja opetuksiin perustuva sharia-laki.

Talebanin valtakausi päättyi enimmäkseen vuonna 2001, kun Yhdysvallat oli suuttunut siitä, että joukko suojeli Yhdysvaltoihin hyökänneitä muslimiterroristeja.

Nyt vain päiviä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain joukot ovat lähteneet maasta, maa on jälleen joukon hallussa.

Kuulemma Taleban on nyt väittänyt, että naisten oikeudet turvattaisiin, mutta ihmisoikeusaktivistit epäilevät lupauksen pitämistä. Tosin täytyy tässä todeta tasapuolisuuden nimissä, että Talebanin kannattajat toki ovat omalta kannaltaan oikeassa. Siltä kannalta he todella suojelevat naisten ja tyttöjen oikeuksia. Länsimaiselta liberaalimmalta kannalta katsottuna he taas sortavat naisia ja tyttöjä.

Olen sitä mieltä, että pahan valtaa ei voi murtaa pelkästään aseettomalla lähimmäisenrakkaudella.

Mutta ehkä Talebanin valta Afganistanissa ei tuntuisi meillä länsimaissa niin pahalta, jos sitä nimitettäisiin jippiikivajännäksi.

PS. Jos et tiedä, millainen on minun poliittinen maailmankatsomukseni, niin sinun kannattaa ehkä lukea tylynlyhyt blogimerkintäni Poliittinen maailmankatsomukseni, versio 3.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti