tiistai 31. elokuuta 2021

Norjan joukkomurhaaja Breivik hakee ehdonalaiseen, koska hän on istunut linnassa jo kymmenen vuoden ajan

Vuonna 2011 Anders Behring Breivik oli hyökännyt Utøyan saarelle Norjassa Työväenpuolueen nuorisotapahtumaan ja tehnyt myöskin pommi-iskun pääministerin toimiston edustalla. Iskuissa oli kuollut 77 ihmistä.

Nyt herra Breivik kuulemma hakee ehdonalaiseen, koska on jo kymmenen vuotta kulunut surmatöistä. Joukkomurhaajien tekemien surmatöiden syythän ovat syvällä yhteiskunnassa ja sen sortavissa rakenteissa, joten siksi Norjassa on tällainen lainsäädäntö, että joukkomurhaajat voidaan päästää vapaalle jalalle jo melkoisen pian tuomion oikeudessa saatuaan.

Breivik oli saanut teoistaan 21 vuotta vankeutta, joka on maksimirangaistus Norjassa. Ehdonalaiseen pääseminen on maassa kuitenkin mahdollista jo kymmenen vuoden istumisen jälkeen.

Oslon pääsyyttäjävirasto oli viisasta kyllä ehtinyt jo hylätä Breivikin ehdonalaishakemuksen. Näin ollen anomus siirtyy oikeuteen.

"Keskeinen kysymys oikeuden kuulemisessa tulee olemaan, onko olemassa välitöntä vaaraa siitä, että Breivik uusii vakavat rikoksensa", tapauksen syyttäjä Hulda Karlsdottir oli kirjoittanut sähköpostissaan.

Monikulttuurisuuden vaatimuksia ei minusta pitäisi ottaa huomioon Breivikin tuomion lyhentämisen tapauksessa, vaan hänen olisi hyvä istua pitempään kuin 21 vuotta, jos on vaarana se, että hän olisi taipuvainen uusimaan rikoksiaan. Ja olen ymmärtänyt, että jollakin konstilla olisi jopa Norjan lain mukaan mahdollista pitää mies telkien takana pitempään kuin maksimirangaistuksen ajan. Olisikohan menetelmä liittynyt jotenkin psykiatriseen oireistoon?

Anders Behring Breivik on hirviö, mutta hän on myös eräänlainen surullisen hahmon ritari, jos näin  typerää luonnehdintaa hänestä saa käyttää, siksi että hän oli kuvitellut murhat tehdessään, että hänellä olisi kannattajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti