keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Kasvojentunnistusohjelmistot tunnistavat epävarmemmin tummaihoisia

Ylen uutisartikkelissa kerrotaan, että Yhdysvaltain länsirannikolla sijaitseva San Franciscon suurkaupunki kieltää kasvot tunnistavan teknologian käytön poliisilta ja paikallishallinnon virastoilta (artikkelissa mainitut "hallituksen virastot" on käännöskämmi). Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tällaista maassa tehdään. Kielto ei koske lentoasemia ja muita maan liittovaltion tasolla säänneltyjä laitoksia.

Artikkelissa kerrotaan yksityisyyttä ja kansalaisoikeuksia puolustavien tahojen katsovan, että kasvojentunnistusteknologiaa voidaan käyttää ihmisten massavalvontaan ja se voi johtaa vääriin pidätyksiin. Ja lakiesityksen kannattajien mukaan nykyinen teknologia on toiminnaltaan epävarmaa ja sen käyttö loukkaa tarpeettomasti ihmisten yksityisyyttä.

Artikkelissa todetaan Britannian yleisradioyhtiö BBC:n olevan sitä mieltä, että kasvojentunnistusohjelmien tiedetään toimivan epävarmasti esimerkiksi naisten tai tummaihoisten kohdalla.

Puuttuisin tähän tummaihoisten mainitsemiseen uutisen yhteydessä. Jos ihminen kuuluu Etelä-Intian johonkin dravidakansaan tai jos hän on maori, papuauusiguinealainen tai samoalainen, niin kasvojentunnistusohjelmisto siis tunnistaa epävarmemmin hänen piirteitään. Voikohan asialle tehdä jotain, vai johtuuko ohjelmiston ongelma ainoastaan siitä, että tummemmasta ihosta on vaikeampi nähdä valon ja varjon vaihtelua, ja runsaamman pigmentin vuoksi myöskin on vaikea erottaa ihosta värivaihteluita?

Itse ehdotan yhdeksi ratkaisuksi asiaan monitaajuuskameroita, jotka ottaisivat kuvia myöskin muilla kuin näkyvän valon aallonpituuksilla. Ne  ovat toki vähän kalliimpia, mutta silti. Lisäksi jäisivät yksityisyysongelmat ratkottaviksi.

Ihmettelen lisäksi vielä sitä, että miten on mahdollista, että automaattinen kasvojentunnistusohjelmisto epäonnistuu kovin usein naisten kasvojen tunnistamisessa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti