lauantai 11. syyskuuta 2021

Lakia rikkova Elokapina-liike esittäytyi helsinkiläislukiossa, ja somessa nousi myrsky

Kuulemma laittomista kadunvaltauksista tunnettu ympäristöliike Elokapina oli käynyt puhumassa tällä viikolla Helsingissä Etu-Töölön lukiossa.

Ko. lukiossa vietetään demokratia- ja ihmisoikeusviikkoa, ja esiintyjiä on ollut useita. Koulun rehtori Joanna Ovaska on kertonut asiasta kysyneelle Perussuomalaisten kaupunginvaltuutetulle Pia Kopralle, että Elokapina oli antanut lukiossa "lyhyen Teams-esityksen, jonka aikana kolme toimintaan osallistuvaa nuorta kertoi Elokapinan toiminnasta yleisesti ja omasta tavastaan vaikuttaa elokapinallisena yhteiskuntaan". Tämän jälkeen heille oli saanut esittää kysymyksiä.

Joanna Ovaska on ollut vihreiden edustajana Keravan kaupunginvaltuustossa ja toiminut myös Keravan vihreiden puheenjohtajana.

Helsingin suomenkielisen lukiokoulutuksen päällikkö Harri Korhonen kertoo saaneensa palautetta tapaukseen liittyen. Moni on lyhytviestipalvelu Twitterissä ja Korhosen saamassa palautteessa ihmetellyt, miksi lukiossa on saanut esittäytyä taho, joka käyttää lain rikkomista keinona vaikuttaa.

Korhonen kertoo, ettei kaupungilla ole mitään listaa järjestöistä, jotka saavat tai eivät saa käydä esittäytymässä opiskelijoille.

"Harkinta on aina tapauskohtaista."

Viime kädessä vierailut ovat Korhosen mukaan rehtorin harkinnassa.

Korhonen sanoo, että koulussa arvioidaan, mitä järjestöjä ja milloin on järkevää kutsua kertomaan toiminnastaan ja aatteellisista lähtökohdistaan. Eli yksikään järjestö ei voi itse kutsua itseään esittäytymään lukiossa.

Jään odottamaan sitä, että Etu-Töölön lukioon kutsuttaisiin esittelemään järjestöään Suomen Sisu, ihmishenkistä nationalismia edustava lakia kunnioittava kansalaisjärjestö. Mutta en pidätä hengitystä sitä odottaessani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti