perjantai 14. kesäkuuta 2019

Ideologian kritisoiminen ei ole rasismia

Kyseessä on maksumuurin takainen uutisartikkeli, mutta lähes kaksi vuotta sitten Helsingin sanomat -lehdessä julkaistui uutisartikkeli otsikolla Pepe-sammakon piirtäjä esti hahmonsa käytön rasistisessa lastenkirjassa – julkaisija pakotettiin lahjoittamaan tuotot muslimien etujärjestölle.

Maksumuurin takia en pääse lukemaan koko artikkelia, mutta ilmeisesti siinä nimitetään "rasismiksi" sitä että ko. lastenkirja suhtautuu islamiin kriittisesti. Artikkelin lyhennelmä nimittäin kuuluu: "Lastenkirjassa Pepe ja ystävänsä yrittivät tuoda rauhan takaisin Wishington-nimiselle tilalle ja taistella Alkah-nimistä alligaattoria vastaan."

Mielestäni tällainen ei ole rasismia. Rasismi on kaiken järjen mukaan toisen rotuun tai rodulliseen fenotyyppiin kohdistuvaa ihmisarvon kyseenalaistamista.

Jos taas pidettäisiin totena, että kyseessä olisi rasismi, niin silloin myös sellaiset lastenkirjat olisivat rasistisia, jotka suhtautuvat kriittisesti esim. kristinuskoon tai vaikka natsismiin.

Aikamoinen kulttuuriartikkeli.

PS. Juutalaisuus taas on paitsi uskonto, niin myös uskonnon ympärille syntynyt etninen ryhmä. Joten juutalaisuuteen kriittisesti suhtautuva lastenkirja voi olla rasismia. Uskoisin, että Palestiinan kiistellyillä alueilla monesti lastenkirjat voivat olla rasistisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti