keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

On vihapuhetta, ja sitten on vihapuhetta

Kuulemma Taivas TV7:n sivuilla julkaistussa "Rukoushälytys" -nimisessä kirjoituksessa puhutaan tuhmasti nimittäen vähemmistöseksuaalien Pride-tapahtumaa "Jumalan vastaiseksi saastaksi" ja siihen osallistuvia "eksytetyiksi". Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta toteaa, että kirjoituksessa liikutaan rikosvastuun rajoilla.

Itse en tätä kokisi ollenkaan niin. Mielestäni mitä tahansa tapahtumaa saa kutsua saastaksi, vaikka Jumalan vastaiseksikin sellaiseksi. Ja ihmisiä saa mielestäni myös kutsua eksytetyiksi. Sitä kutsutaan sananvapaudeksi. En minä itse ainakaan osaa loukkaantua verisesti ja radikalisoitua, jos joku sanoo minusta, että joudun helvettiin, koska olen vain neljäsosanormaalikristitty.

Eri asia mielestäni olisi, jos ihmisiä kutsuttaisiin vaikka ihmissaastaksi tai ihmiseläimiksi. Sellaiseen voi puuttua! "Vääräuskoinenkin" on mielestäni halventava nimitys, joten sellaisesta nimittelystäkin pitäisi joutua vastuuseen lain edessä. Mutta sananvapauden alan tulee olla laaja. Ei se muuten ole sananvapautta.

Siteeraan myös pätkää, joka on lausuttu Piraattipuolueen ohjelmassa:
Sisällön suhteen ainoat jälkikäteissensuurin tai rangaistuksen oikeuttavat perusteet ovat kunnianloukkaus, kun sen voidaan perustellusti katsoa aiheuttavan kohtuutonta haittaa yksityishenkilölle, petos, yksityishenkilöön tai kansanryhmään kohdistuva konkreettinen uhkaus, vaaralliseen rikokseen kehottaminen, yksityisyyttä loukkaava tiedon levittäminen tai sellainen salassa pidettävien tietojen paljastaminen, joka aiheuttaa uhan yksityishenkilöiden terveydelle ja turvallisuudelle. Ennakkosensuuria ei pidä lainkaan sallia.

Valtion ei tule puuttua sananvapauteen esimerkiksi siveellisyyden, uskonnollisten käsitysten, ulkopoliittisten tai etnisten suhteiden, tieteellisen tai muun akateemisen konsensuksen, esteettisyyden tai kansallisen identiteetin perusteella.
Lopuksi mainitsisin vielä, että sananvapauden suojaa tarvitsevat erityisesti sellaiset mielipiteet, joita hallitus, hallinto, vaikutusvaltaiset ihmiset taikka suuri yleisö inhoavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti