lauantai 29. kesäkuuta 2019

Ruotsissa syntyi Liberaalipuolueen uuden puheenjohtajan vuoksi poliittinen myrsky

Kuulemma Ruotsin sosialidemokraattihallituksen valtaan päästäneen liberaalipuolueen uusi puheenjohtaja Nyamko Sabuni on raotellut ovea yhteistyöhön Ruotsidemokraattien kanssa. Tämä on herättänyt suurta vihastusta, ja sitä on laajalti pidetty huonona siirtona. Useat "liberaalipoliitikot" ovat jo ilmoittaneet jättävänsä Sabunin vuoksi puolueensa.

Ruotsin Liberaalipuolue on pieni puolue, joka keikkuu kannatukseltaan neljän prosentin äänikynnyksen alla viime aikojen mielipidetiedusteluissa.

Monilla puolueen jäsenistä on ollut omituinen käsitys siitä, mitä liberalismi on. Minun käsittääkseni kyseessä on poliittinen aate, joka kannattaa vapautta ja yksilöä.

Uutinen sanoo, että syynä monien puolueen veteraanien kiukkuisiin reaktioihin on ollut  Sabunin ristiriitoja herättävä persoona, "kovat puheet" maahanmuutosta ja epätietoisuus tämän halukkuudesta yhteistyöhön "maahanmuuttovastaisten" Ruotsidemokraattien kanssa.

Ruotsissa vuosikausia vallinnut yksimielisyys Ruotsidemokraattien eristämisestä poliittisen yhteistyön ulkopuolelle on alkanut viime aikoina rakoilla yhä näkyvämmin. Sekä Maltillinen kokoomus että Kristillisdemokraatit ovat raotelleet ovia Ruotsidemokraattien suuntaan ja paikallispolitiikassa porvaripuolueet ovat joillakin paikkakunnilla jo avoimessa yhteistyössä Ruotsidemokraattien kanssa.

Sabuni oli sanonut huhtikuussa:
Kaikki [poliitikot] ovat kansan valitsemia ja heidän pitää voida olla mukana, työskennellä samoilla ehdoilla ja tulla kohdelluksi korrektisti.

Sabuni sanoi myös, että vuosikausia kestänyt eristäminen on vain lisännyt Ruotsidemokraattien kannatusta ja kannatuksen kasvu vain jatkuu, ellei puolueelle anneta poliittista vastuuta.
Toki Sabuni myös poliittisesti korrektisti ja oikeaoppisen poliittisen liturgian mukaisesti ilmaisee tiettyä paheksumista Ruotsidemokraattien linjaa ja aikeita kohtaan.

Sabuni oli antanut ensin Expressen-lehdelle haastattelun, jossa hän vaati tiukempaa maahanmuuttolinjaa ja monikulttuurisuuden hautaamista. Uutinen sanoo asiasta näin:
– Ellei [turvapaikanhakija] pakene sotaa tai vainoa, niin hänen pitäisi poistua heti maasta. Ulos vain, Sabuni jyrähti ja totesi samalla maahanmuuttajien integroimisen ruotsalaiseen yhteiskuntaan epäonnistuneen ja vaati monikulttuurisuuden hautaamista.

– Se luo eri kulttuurien, etnisten ryhmien ja kansallisuuksien eriytyneitä saarekkeita. Monikulttuurisuuteen ei kannata pyrkiä. Päinvastoin meidän pitää luoda tunne yhteenkuuluvuudesta, Sabuni jatkoi.
Poliitikkona hän kuitenkin peruutti hieman, ja pehmensi sanomaansa lausumalla myöhemmin:
Puolustan kaikkien oikeutta kulttuuriinsa ja uskontoonsa. Puolustan oikeutta turvapaikan hakemiseen ja kaikkien pakolaisten oikeutta perheenyhdistämiseen.
Tällainen soutaminen ja huopaaminen ei luultavasti anna äänestäjille kuvaa jämäkästä johtajasta. Sabuni olisi voinut olla uuden aikakauden airut Ruotsin politiikassa. Nyt hänen tulevaisuutensa vaikuttaa hankalammalta.

PS: Aiheeseen eli liberalismiin liittyen voit niin halutessasi käydä lukemassa blogimerkintäni Vladimir Putin on osittain väärässä haukkuessaan liberalismia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti