perjantai 21. kesäkuuta 2019

Opetus- ja kulttuuriministeriö oli tehnyt puoluepoliittisen päätöksen Perussuomalaisten nuorten valtionavustusta koskien

Opetus- ja kulttuuriministeriö oli päättänyt jäädyttää Perussuomalaisten nuorten valtionavut ja periä jo tänä vuonna maksettu tuki takaisin.

Näin, vaikka päätöksen osaltaan aiheuttanut Perussuomalaisten nuorten Twitter-tililtä lähtenyt tviitti ei ollut ollut Perussuomalaisten nuorten virallinen kannanotto. Twitter on miniblogipalvelu.

Järjestö oli julkaissut tviitin toukokuussa. Tviitissä oli kuva "tummaihoisesta" (uutisteksteissä sana toistuu) perheestä ja saatetekstissä tviittaja oli kehottanut äänestämään EU-vaaleissa perussuomalaisia, "jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä".

Olisi joka tapauksessa hyvä paremmin valvoa, kuka pääsee käyttämään nuorisojärjestön Twitter-tiliä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli paheksunut kyseistä twiittiä, koska Perussuomalaiset ei ole läpeensä etnonationalistinen puolue. Halla-aho oli tviitin tultua julki antanut ymmärtää, että joillekin olisi parempi olla jonkin muun puolueen jäsen.

Perussuomalaiset nuoret on kuulemma antanut ymmärtää virallisessa kannanotossaan, että päätös muistuttaa poliittista syrjintää. Ministeriö oli perustellut päätöstään ko. Twitter-kirjoituksen lisäksi järjestön kannanotoilla ja linjauksilla myös ajalta, joka oli ennen kuluvan vuoden 2019 valtiontukipäätöksen tekemistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö oli pyytänyt järjestön toiminnasta lausuntoa myös yhdenvertaisuusvaltuutetulta. Valtuutetun mukaan järjestön voidaan tulkita rikkoneen etniseen alkuperään perustuvan syrjinnän kieltoa tai vähintään loukanneen "tummaihoisten" suomalaisten ja Suomessa asuvien ihmisarvoa.

Ihme värikarttapolitikointia yhdenvertaisuusvaltuutetulta, vaikka toisaalta huoli saattoi olla oikeutettukin.

Halla-aho otti kuulemma myös kantaa valtionavustusten peruuttamispäätökseen. Hän lausui Facebook-päivityksessään näin:
Oma näkemykseni on, että tuen peruuttaminen ja takaisinperiminen on kohtuuton seuraus yksittäisestä typerästä tviittauksesta. Päätökseen on syytä hakea oikaisua ja tarvittaessa viedä se oikeuteen.
Hän myös sanoo:
Päätös on kohtuuton, koska se käytännössä lopettaa PS-Nuorten toiminnan ja ajaa sen konkurssiin. On selvää, että järjestöllä ei ole kykyä maksaa takaisin jo suoritettua 57 000 euron erää.
Halla-aho sanoi myös:
Se, että ministeriön päätös on poliittinen, epäoikeudenmukainen ja väärä, ei tietenkään muuta sitä seikkaa, että eräät PS-nuorten toimijat syöttämällä syöttivät vastustajan lapaan ja kaikin tavoin pahensivat tilannetta. Mahdolliset seuraukset kärsii koko järjestö ja kaikki sen jäsenet.
Tämä mielestäni on lausunnossa melkoisen tärkeä kohta koko Suomen kannalta:
Poliittisten nuorisojärjestöjen riveistä on historian saatossa lauottu monenlaisia hurjia näkemyksiä. Sen sijaan tämä on ensimmäinen kerta historiassa, kun nuorisojärjestöltä peruutetaan ja peritään takaisin jo myönnetty julkinen tuki. Päätös avaa ovet sille, että kulloinkin vallassa olevat puolueet voivat enemmän tai vähemmän mielivaltaisilla perusteilla sabotoida kilpailijoidensa toimintaa. Näin ei toimita vapaassa maassa ja oikeusvaltiossa.
Mielestäni on selvää, että joillekin on tärkeää joka tapauksessa Perussuomalaisten nuijiminen. Jos on olemassa tällainen puolue, jonka mielestä kaikki jalkansa Suomen kamaralle saaneet tai edes sinne haluavat eivät ole suomalaisia ja oikeutettuja suomalaiseen sosiaaliturvaan, niin se totta kai herättää suurta vihastusta, ja sitä laajalti pidetään huonona siirtona.

PS. 22.6.2019 aiheeseen liittyen: 19.6. oli kielitieteilijä Jaakko Häkkinen julkaissut blogissaan merkinnän Nuorisolakia tulkitaan mielivaltaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti